Kyckling med koriander och spiskummin

Det här blir uppskattningsvis 3-4 portioner (beror helt enkelt på hur hungrig man är).

400-500 g kycklinglårfilé (eller annan del om man så vill)
1 grön parprika (den tycker jag passar bäst till)
1 gul lök (gul ska det va)
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche (lätt, fet, vad du vill)
1 stor msk mango chutney
1/2 lime (saften)
1-2 tsk koriander
1-2 tsk spiskummin
salt och peppar

Dela kycklingen i så små eller stora bitar som du vill ha den, likaså med paprikan. Hacka lök och vitlök. Stek tillsammans i lämplig panna eller gryta. När kycklingen börjar närma sig genomstekt är det dags med koriander och spiskummin, fräs någon minut och häll sedan på mango chutney och creme fraiche. Låt puttra en liten stund, kläm över saften från limen och smaka av med salt och peppar. Så va det klart! Ät med lämpligt tillbehör. /Hanna


Knapriga havrebaguetter

Enkelt recept, baguetterna behöver inte knådas. Ibland byter jag ut mjölet till Vetemjöl special för att få lite högre bröd. Sätt in små skålar eller stänk vatten i ugnen för att få en knaprigare yta på baguetterna!

Till 4 baguetter:

  • ½ paket jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 ½ dl fiberhavregryn
  • 10-10 ½ dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Häll på lite vatten och låt jästen lösa sig, häll på resten av vattnet. Tillsätt havregrynen och sist vetemjölet. Arbeta ihop allt (enkelt med en trägaffel) till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 1-2 timmar.

Värm ugnen till 260o. Häll ut den jästa degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda inte! Då förstörs alla små och stora jäsbubblor i degen. Skär med degskrapa eller vass kniv degen i fyra delar. Fös ihop delarna till fyra långa baguetter, snurra till dem och lägg över på plåten, försiktigt. Grädda i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150o och grädda i ytterligare 12-15 minuter.